Hoppa till huvudinnehållet
Onsdag 10 oktober 2018
19:30
UKK - Sal D
  • Musik

Joanne Shaw Taylor med C Yngström & J Broadbent

Uppsala Internationella Gitarrfestival 2018 - Invigningskonsert med bluesrockfest!

Årets Uppsala Internationella Gitarrfestival firar 15-årsjubileum och inleder med ett blixtrande bluesrock-fyrverkeri. I centrum står den fantastiska Joanne Shaw Taylor. För många är hon helt enkelt ”UK’s number One star of the blues rock world”. Specialgäster blir svenske legenden Clas Yngström och britten Jack Broadbent, ”The new master of the slide guitar”.

I centrum för invigningskonserten står den fantastiska Joanne Shaw Taylor. En makalös gitarrist som får väggarna att vibrera av musikalisk lust. Dessutom har hon en oemotståndlig röst som uttrycker rockens och bluesens innersta väsen. Det närmaste man kan komma är Janis Joplin! Sedan debut-plattan White Sugar 2009 har Joanne Shaw Taylor följt upp med en rad storsäljande album. Hon var också sologitarrist i Annie Lennox band vid den berömda Diamond Jubilee-konserten i London 2012. Hennes femte studio-album som kom i september 2016 spelades in I Grand Victor Studios i Nashville. Ikonen Joe Bonamassa har lyft Joanne Shaw Taylor till skyarna och bjudit in henne att medverka vid sina British Blues Explosion concerts. För många är hon helt enkelt ”UK’s number 1 star of the blues rock world”

Festivalen har i år återinbjudit några framstående artister från de femton år som gått. En av dem är den närmast kultförklarade Claes Yngström. Inspirerad av punkrörelsen bildade han i slutet av 1970-talet bandet Sky High, ”ett rått rockband med fötterna i lerig blues”, som han själv uttrycker det. Sky High gjorde fem plattor under 1980-talet, bland annat Freezin Hot som lanserades stort med en konsertvideo på MTV. Därefter kom det bästsäljande albumet Humanizer 1987. Sedan dess har de gett ut ytterligare en rad album och har spelningar inbokade jorden runt året om. Joanne Shaw Taylor och Clas Yngström har en gemensam stor förebild och inspirationskälla: Jimi Hendrix.

Med på scenen har de Jack Broadbent, hyllad som “The new master of the slide guitar” vid jazzfestivalen i Montreux. Live är han en upplevelse långt utöver det vanliga, inte bara för sitt helt oerhörda slide guitar-spel: han har en röst som griper tag och tar publiken rakt in i folkrockens hjärta. De stora influenserna har varit Peter Green, Robert Johnson, Davey Graham, Neil Young och Joni Mitchell, bara för att ta några. Och så finns där förstås också Jimi Hendrix. Jack Broadbents personliga tolkning av legendariska The wind Cries Mary är en hit med hundratusentals visningar på Youtube.

Datum & tid

10 oktober 2018 19:30

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie: 415 kr (inklusive serviceavgift)
Ungdom under 26 år: 330 kr (inklusive serviceavgift)

Övrigt
Konserten är en del av Uppsala Internationella Gitarrfestival 2018. Onumrerad placering - festivalpass/heldagspass ger tidigare entré till salongen.
Arrangör
Uppsala Internationella Gitarrfestival
Medverkande
Joanne Shaw Taylor, Clas Yngström, Jack Broadbent

Information