Hoppa till huvudinnehållet
Måndag 13 november 2023
19:00
UKK - Sal B - Numrerad sittplats
  • Dans

Matilda Fleberg x VAZ – dansföreställning Zirkonen

Dans och konsert i ett när Matilda Fleberg och duon VAZ förenas i en episk skapelseberättelse.

Två gestalter tornar upp sig på toppen av en gnistrande kristallstruktur. Som ett eko från en annan tid, hörs ljudet av mässande körer och pulserande kroppar i mörkret. I föreställningen Zirkonen kastas publiken in i utopin och drömmen om en perfekt värld – ut i dystopin och apokalypsen – i en obruten loop som börjar i aska och slutar i eld.

Zirkonen är en unik fusion mellan dansföreställning och konsert skapad av kompositörsduon VAZ och koreografen Matilda Fleberg. I detta nyskrivna verk förenas de två konstformerna i en episk skapelseberättelse med fyra dansare och fyra musiker tillsammans med VAZ som framför musiken live på scen.

Flebergs särpräglade koreografiska uttryck bjuder in till ett sprakande universum där hypnotiska rörelser, symmetri, samhörighet och synkronicitet är nyckelelement. Soundtracket i föreställningen är en musikalisk oddysé där VAZ blandar influenser från hiphop, afrobeat och konstmusik i en genre de själva myntat som Afro-Nordisk futurism.

Zirkonen utforskar det mänskliga och icke-mänskliga. Här samsas fantasi, artificiell intelligens, ekokritik och surrealism i en modern skapelsemyt. Hur låter det när naturen vänder sig mot människan? I vilket BPM slår ett artificiellt hjärta och hur rör sig ett minne i ett rum fritt från gravitation?

Matilda Fleberg

Matilda Fleberg är en svensk koreograf som kännetecknas för sina verk där uttrycksfulla individer rör sig i symbios och formar en hypnotisk helhet av slående symmetri, detaljrik precision och dynamisk rytmik som trollbinder, överraskar och berör. Hennes unika och idérika förmåga att skapa samhörighet och kemi mellan sina dansare och få dem att röra sig som en sammansvetsad enhet har lett till stora framgångar både i Sverige och internationellt.

VAZ

VAZ är en svensk producent och artist-duo bestående av systrarna Cecilia Vaz och Jenny Vaz. Födda och uppväxta i Lilla Edet och verksamma i Stockholm, har den svensk-kapverdiska duon rönt stora framgångar med sina experimentella beats och genreöverskridande kompositioner. I duons elektroniska musik samsas hypnotiska rytmer och körsång med influenser från nordisk melankoli och traditionella kapverdiska musikstilar som Morna och Batuqe. VAZ debutskiva NECESSARY gav duon dubbla Grammisnomineringar för “Årets Producent”, “Årets Alternativa Pop” (2018) samt “Årets Rytm” på Manifestgalan (2017). 2019 tilldelades de SKAP:s Producentpris för sina insatser i svenskt musikliv.

Medverkande

Koncept, koreografi, regi, scenografi: Matilda Fleberg
Koncept, musik, regi, scenografi: Jenny Vaz, Cecilia Vaz (VAZ)
Ljusdesign: TBA
Ljuddesign: Silas Beri, VAZ
Kostym: Remake Sthlm
Dansare: Elias Khanamidi, Alma Apenteng, Michael Misha Buchner, Linnea Wenger
Musiker: Mikael Häggström, Emma Augustsson
Samproduktion: Dansens Hus, Stockholm, Dansnät Sverige
Finansierad av: VAZ, Kulturrådet, Musikverket, Region Stockholm
Porträttfoto: Adam Falk, VAZ
Foto: Hedda Axelsson

Dansföreställning på turné genom Dansnät Sverige.

Datum & tid

13 november 2023 19:00

Längd
Cirka 1 timme
Biljettpris

Ordinarie: 150 kr
Student/ungdom: 115 kr
Musikens Hus Vänner: 115 kr

Presenteras av
Presenteras av Uppsala Konsert & Kongress i samarbete med Region Uppsala. Dansföreställning på turné genom Dansnät Sverige.
Medverkande
Koncept, koreografi, regi, scenografi: Matilda Fleberg Koncept, musik, regi, scenografi: Jenny Vaz, Cecilia Vaz (VAZ) Dansare: Elias Khanamidi, Alma Apenteng, Michael Misha Buchner, Linnea Wenger Musiker: Mikael Häggström, Emma Augustsson

Information