Hoppa till huvudinnehållet
Torsdag 9 februari 2023
19:00
UKK - Stora salen | Musik i Uppland
  • Musik

Bartók och Brahms

Chefdirigent Rebecca Miller presenterar tillsammans med Uppsala Kammarorkester ett varierat program som rör sig från det meditativt eftertänksamma till det dramatiska för att till sist landa i romantiken.

Medverkande
Uppsala Kammarorkester
Dirigent: Rebecca Miller

Program
Hanna Havrylets (1958-2022): Koral för stråkar
Béla Bartók (1881-1945): Musik för stränginstrument, slagverk och celesta
Johannes Brahms (1833-1897): Symfoni nr 3

Uppsala Kammarorkester och chefdirigent Rebecca Miller ger en meditativ och eftertänksam öppning av februarikonserten med den vackra ”Koral för stråkar” från 2005 av Hanna Havrylets. Havrylets var en viktig och mångfaldig prisbelönt tonsättare och lärare i Ukraina. Hennes produktion innefattar både symfonisk musik, kammarmusik och körmusik.

Béla Bartóks ”Musik för stränginstrument, slagverk och celesta”, från 1936 är både fascinerande, återhållsam men samtidigt dramatisk och anses av många som hans främsta verk. De stämningsfulla och spöklika dissonanserna i andra satsen känns också igen av de som älskar skräckfilmen The Shining. Det konstnärliga uttrycket var säkert påverkat av tiden för tillkomsten med en orolig omvärld och bara några år senare emigrerande Bartók från Ungern till USA.

Redan vid uruppförandet 1883 blev Brahms tredje symfoni omtyckt både av publik och kritiker och har sedan dess funnits på orkesterrepertoaren världen över. Johannes Brahms var den romantiska symfonins mästare, förutom vackra melodier bjuder han lyssnaren på en rytmisk och livfull orkestersats. Även här har temat ofta använts som filmmusik.

Uppsala Kammarorkester
Uppsala Kammarorkester är länets professionella orkester, av många bedömare ansedd som en av de främsta orkestrarna i Sverige. Konsertmästare är Nils-Erik Sparf, Klara Hellgren och Brusk Zanganeh. Sedan hösten 2019 är den engelsk-amerikanska dirigenten Rebecca Miller ny chefdirigent för Uppsala Kammarorkester. Uppsala Kammarorkester ger i Uppsala Konsert & Kongress en uppskattad abonnemangsserie, som emellanåt spelas in av Sveriges Radio.
Utmärkande för Uppsala Kammarorkester är flexibilitet i olika stilar från tidig barock till samtida musik och en ädel orkesterklang med både värme och lyster. I orkestern ingår en rad fina solister som borgar för dess höga kvalité. Liksom Musik i Upplands övriga ensembler har Uppsala Kammarorkester sedan september 2007 sitt hem i Uppsala Konsert & Kongress. Dessförinnan hölls orkesterkonserterna i Uppsala universitetsaula.

Konsertintroduktion
Denna UKO-säsong bjuder vi på Konsertintroduktion innan konsert.
Mellan 18.20 och 18.40 innan konserten i Stora salen kan du få möta någon av de medverkande, musiker, dirigent eller någon som kan berätta mer om kvällens program.

Denna konsert är nr 6 av 10 i Orkesterabonnemanget 2022/2023.

Med reservation för ändringar.

Servering i samband med ditt evenemang
Läs mer om vad som serveras i restaurangen i samband med evenemang här.

Datum & tid

9 februari 2023 19:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie, kategori A: 340 kr (inklusive serviceavgift)

Ordinarie, kategori B: 290 kr (inklusive serviceavgift)

Barstolar: 145 kr ( inklusive serviceavgift)

Presenteras av
Musik i Uppland
Medverkande
Uppsala Kammarorkester, Dirigent: Rebecca Miller

Information