Hoppa till huvudinnehållet
Torsdag 7 februari 2019
19:00
UKK - Stora salen | Musik i Uppland
  • Musik

Uppsala Kammarorkester – Mendelssohns Elias

Storverket Elias med S:t Jacobs Kammarkör, Stockholm Singers och Uppsala Kammarorkester under ledning av hedersdirigent Paul Mägi!

Dirigent: Paul Mägi, hedersdirigent

Solister: Hanna Husáhr, sopran, Ivonne Fuchs, alt, Johan Christensson, tenor, Olle Persson, baryton, Kevin Johansson, gossopran

Körinstudering: Gary Graden

Program: Felix Mendelssohn: Elias op 70

Med S:t Jacobs Kammarkör, Stockholm Singers och under ledning av hedersdirigenten Paul Mägi framför Uppsala Kammarorkester storverket Elias!

En av Europas viktigaste musikfestivaler ägde rum i Birmingham från slutet av 1700-talet in på 1900-talet. Under festivalens glansdagar på 1800-talet bjöd den ryktbara festivalkommittéen in Felix Mendelssohn-Bartholdy att dirigera, och beställde samtidigt ett nytt verk. Då hade han redan börjat på sitt oratorium Elias och undrade om det kanske skulle passa, och han fick klartecken.

Sopranstämman komponerade han direkt för Jenny Lind, ”den svenska näktergalen”, som var tidens mest berömda sopran. Halvvägs in i kompositionsarbetet skrev han till henne: ”Jag hoppar runt i rummet av glädje. Om det bara visar sig vara hälften så bra, som jag tror det är, hur nöjd skall jag inte vara!” Texten till Elias skrevs på tyska men översattes inför uruppförandet i Birmingham till engelska. Musiken i Mendelssohns Elias innehåller allt från förhäxande melodisköna arior till suggestivt täta och dramatiska körsatser. Uruppförandet 1846 blev en succé.

Samarbete
Gruppbild på S:t Jacobs Kammarkör tagen av Staffan Engwall.

Uppsala Kammarorkester, S:t Jacobs kammarkör, Stockholm Singers och solister leds av tidigare chefdirigenten, numera hedersdirigenten, Paul Mägi.

S:t Jacobs Kammarkör bildades 1980 och har både S:t Jacobs kyrka och Storkyrkan som hemvist. Kören leds av Gary Graden och den turnerar regelbundet, senast till festivaler i Rom, Perugia och Assisi, och har vunnit ett stort antal priser inklusive European Grand Prix for Choral Singing. Paul Mägi, S:t Jacobs Kammarkör och Uppsala Kammarorkester har genom åren samarbetat kring flera produktioner.

Vid den här konserten medverkar även Stockholm Singers, en konsertkör bildad av Bo Aurehl 2005 som en vidareutveckling av Kammarkören Svenska Röster. Kören består av ett 20-tal erfarna och högt motiverade sångare och har prisats för sin höga nivå bl a med förstapriser i Grand Prix Italien 2015 och i Budapest 2016.

Sångsolisterna
Sopranstämman som komponerades för Jenny Lind sjungs av Hanna Husáhr. Hon tilldelades Birgit Nilsson-stipendiet 2017 och har de senaste säsongerna bland annat varit engagerad vid Kungliga Operan i Stockholm och framträtt på operan i Versailles.

Även mezzosopranen och alten Ivonne Fuchs har nyligen framträtt både på Kungliga Operan liksom i Versailles och även gett konserter i Barcelona och Moskva.

Tenoren Johan Christensson har etablerat sig som en av Skandinaviens ledande och mest efterfrågade konsertsångare. Han har under den senare delen av sin karriär alltmer synts på operascener, så som Drottningsholmsoperan, Théatre du Capitole i Toulouse och Opéra National de Paris.

Barytonen Olle Persson tillhör sedan många år de allra mest efterfrågade svenska sångsolisterna både på opera- och konsertscenen.

Gossopranen Kevin Johansson har framträtt i en rad konsertsammanhang, både i Sverige och utomlands. Han har bland annat setts i Storkyrkans nyårskonsert 2018 som filmades för SVT och har tillsammans med Göteborgssymfonikerna medverkat i Mendelssohns Elias.

Datum & tid

7 februari 2019 19:00

Längd
Cirka 2 timmar och 40 minuter
Biljettpris

Ordinarie GUL: 395 kr (inklusive serviceavgift)
Ordinarie VIT: 345 kr (inklusive serviceavgift)
Ordinarie BLÅ: 180 kr (inklusive serviceavgift)

Konserten ingår i Musik i Upplands Orkesterabonnemang.

Arrangör
Musik i Uppland
Medverkande
Uppsala Kammarorkester, Paul Mägi, S:t Jacobs Kammarkör, Stockholm Singers

Information