Hoppa till huvudinnehållet
Söndag 14 oktober 2018
12:30
UKK - Sal B - Sittande onumrerat
  • Musik

Tema Finland: Duo Dryades, Otto Tolonen mfl

Några av Finlands mest profilstarka artister under Uppsala Internationella Gitarrfestival 2018.

Få länder har så starka musiktraditioner som vårt östra grannland. Uppsala Internationella Gitarrfestival har i år därför valt att vid den här konserten samla några av Finlands mest profilstarka artister i ett program som sträcker sig från renässans till helt nyskriven musik av den svenska kompositören Jesper Nordin.

Sopranen Tuuli Lindeberg och gitarristen Petri Kumela hör till Finlands absolut främsta kammarmusiker. De framför ofta musik av äldre mästare som Boësset och John Dowland, men är även uttolkare av vår tids konstmusik. Vid den här konserten uruppför de ett stycke för aktivakustisk gitarr och sångröst av den svenske tonsättaren Jesper Nordin.

– När Petri Kumela och Tuuli Lindeberg ville beställa ett verk av mig och sa att de planerade att spela musik av Dowland vid samma konsert kändes det självklart för mig att basera mitt verk på musik av Dowland, säger Jesper Nordin som nyligen uppmärksammades stort in samband med Östersjöfestivalen i Stockholm där Esa-Pekka Salonen, Radiosymfonikerna och klarinettisten Martin Fröst uruppförde hans Emerging from currents and wave.

Jesper Nordin använder ny spännande teknologi i sin musik, bland annat hans egen så kallade Gestrument som gör det möjligt att spela på virtuella instrument.

Petri Kumela och Tuuli Lindeberg framför också delar ur Riikka Talvities Sånger från Helsingfors som de uruppförde i samband med Helsingfors 200-årsjubileum som Finlands huvudstad.

Vi får också möta Otto Tolonen, en av Finlands mest framstående klassiska gitarrister. Han har vunnit över tjugo internationella gitarrtävlingar och hans repertoar sträcker sig från renässansmästarna till nutida musik. Nära sitt musikaliska hjärta har han också flera finska tonsättare, som Kaija Saariaho, Erik Bergman, Jouni Kaipainen och Esa-Pekka Salonen.

Duo Dryades består av den berömda bandoneonisten Kristina Kuusisto och den internationellt ansedda klassiska gitarristen Mari Mäntylä med sin unika 10-strängade gitarr. Duons repertoar omfattar såväl tango som klassisk musik. För att utveckla repertoaren för duons speciella besättning beställer de också regelbundet nya verk av för sin speciella sättning.

Välkomna till en konsert med musik från renässans till vår tid återspeglad och spelad av några av Finlands främsta musikpersonligheter.

Läs mer om hela festivalen: www.uppsalagitarrfestival.se

Datum & tid

14 oktober 2018 12:30

Längd
Cirka 1 timme
Biljettpris

Ordinarie: 305 kr (inklusive serviceavgift)

Arrangör
Uppsala Internationella Gitarrfestival
Medverkande
Duo Dryades, Otto Tolonen, Jesper Nordin, Petri Kumela, Tuuli Lindeberg

Information