Hoppa till huvudinnehållet
Onsdag 27 februari 2019
18:30
UKK - Restaurangen
  • Samtal

Vi måste prata om 50. Om kärlek, kriser & livslust

Mari Jungstedt, Annika Lantz, Anna Lindman och Mian Lodalen i öppenhjärtigt samtal om livet kring 50.

Samtalen som blev en bok blir ett samtal! Mari Jungstedt, Annika Lantz, Anna Lindman, Mian Lodalen och Cecilia Gustavsson pratar om kärlek, kriser, vänskap, sex och förändringar i livet runt de 50. Kvällens moderator heter Stina Wollter.

”Så mycket har hänt med den här så kallade medelåldern på ett par decennier. Många av oss famlar runt och vet inte om vi är ganska unga, eller faktiskt – lite gamla. Reglerna och uppförandekoderna är diffusa eller slängda på sophögen. I alla fall nästan. För vi är fortfarande kvinnor i ett samhälle där män har mer makt och pengar, vi drabbas alla av mindre spänstiga rumpor och kråksparkar runt ögonen. Och av frågan: Vad ska hända nu, när livet plötsligt känns ändligt?”

Med boken Vi måste prata om 50 (Polaris, 2018) som trampolin dyker de fem in i diskussioner som bjuder på både hejdlösa skratt och djupaste allvar. För en sak är ofrånkomlig. Med åren kryper livets ändlighet allt närmare och med den kommer känslan av att livet är ett kort andetag som måste levas fullt ut. Vi måste prata om det!

Kvintetten berättar om allt från skilsmässor och prestationsångest till hur de har satt ner foten när de blivit illa behandlade. Bakom framgång och kändisskap ryms tankar och erfarenheter som många kan känna igen sig i. Moderator Stina Wollter vägleder oss genom kvällen.

Författarscen är ett samarbete med Bibliotek Uppsala.

Om boken:
Att bli äldre som kvinna, är det något härligt som ger trygghet och frihet, eller är det rena rama utförsbacken, där kroppen inte längre lyder som förut?
I boken Vi måste prata om 50. Om kärlek, kriser och livslust berättar Mari Jungstedt, Annika Lantz, Anna Lindman och Mian Lodalen öppet om livet runt 50. De fyra för en diskussion utifrån olika teman, en del av dem tabubelagda och svåra. Övergångsåldern, sexualiteten, svackorna i arbetslivet och perioderna när allt har känts riktigt mörkt. De tar också pulsen på tidsandan när det gäller jämställdhet och synen på kvinnor som lämnat de unga åren bakom sig.

Cecilia Gustavsson (f 1966) har intervjuat, lyssnat och skrivit boken med utgångspunkt i berättelserna. Hon har jobbat som journalist i 30 år, varav drygt 20 på Aftonbladet. Hon har framför allt skrivit om jämställdhetsfrågor och varit redaktör för boksidorna. Nu arbetar Cecilia som pr-ansvarig och skribent på Bokförlaget Polaris.

Datum & tid

27 februari 2019 18:30

Längd
Cirka 1 timme och 30 minuter
Biljettpris

Ordinarie: 140 kr (inklusive serviceavgift)
Studerande: 109 kr (inklusive serviceavgift)

Arrangör
Bibliotek Uppsala i samarbete med Uppsala Konsert & Kongress
Medverkande
Mari Jungstedt, Annika Lantz, Anna Lindman, Mian Lodalen, Cecilia Gustavsson

Information