Hoppa till huvudinnehållet
Entrén

Bergman i taket

Filmkostymer ur Fanny och Alexander och Jungfrukällan samt teaterkostymer från Dramaten.

Nils Harning är kostymtecknare, författare och sångare. 2006 inledde han ett samarbete med scenografkollegan Anna Bergman, ett undersökande av skatterna som doldes i Dramatens gamla kostymförråd. Detta resulterade i boken ”Teaterns kläder-100 år av dräkter på Dramaten”, samt flertalet utställningar. 2018 inleddes Bergmanåret med en utställning på Hallwylska Museet- ”Bergman på modet” scenograferad och kurerad av ovan nämnda duo. Utställningen lyfte det konstnärliga teamet bakom Ingmar Bergmans estetik, både i hans filmer som hans teaterproduktioner.

Till utställningen trycktes en katalog, ett tioårigt forskningsarbete kring Bergmans kostym-värld. Hur mycket hämtade han från sin barndom? Varför är den röda färgen så viktig? Hur kommer det sig att hans kvinnoroller är så mycket mer flerdimensionella och blodfyllda än mansrollerna? Varför är just det förra sekelskiftet så ständigt närvarande? Det finns mer att hämta hos Bergmans bildvärld än bara en schackspelande riddare. Att Nils Harning under många år arbetat som kostymtecknare ger en viktig förståelse för Bergmans eget arbete med sina kostymtecknare och lyfter fram en ofta bortglömd del av Bergmans filmer – arbetet bakom det visuella. Just nu arbetar Nils på Stockholms Dramatiska Högskolas kostymavdelning.

Nu är det ju så att Bergman är mer än ”bara” Fanny och Alexander, men det är den filmen som är mest känd och mest uppskattad. Den har format synen på den svenska julaftonens backanal-lika ideal och känns nästan lika kär som Karl-Bertils julafton. Vem vill inte ha en Fanny och Alexander-jul? ( Om man sett filmen några gånger borde man vid närmare eftertanke ta tillbaka den önskan..) Urvalet kring kostymerna är till största del knutet till Uppsala, men för att visa Bergmans bredd är några teaterkostymer och några tidiga filmkostymer också representerade.

Att få se kostymer som är filmade i svart-vitt på riktigt, i färg, är spännande. Texturer och mönster som är specifikt uttänkta för den gråskaliga linsen, framträder på ett annat sätt och skapar en insikt i arbetet bakom varje dräkt. Kostymer skapade för att ses på långt håll, på en teaterscen, ter sig också annorlunda på nära håll. Utställningen vill bjuda på ett urval av kostymerna som lyfter de starka karaktärerna i Bergmans bestiarium och locka till att se hans fantastiska filmer på nytt.

Vernissage i samband med temakvällen Bergman, baby.

Vill du se fler Bergmankostymer? Besök också Upplandsmuseets utställning Fanny och Alexander | Bergman Moods!

Datum & tid

Från 24 november 2018 17:00 till 18 december 2018 18:00

Biljettpris

Fri entré.

Presenteras av
Uppsala Konsert & Kongress
Medverkande
Nils Harning

Information