Hoppa till huvudinnehållet
Torsdag 7 mars 2019
19:00
UKK - Stora salen | Musik i Uppland
  • Musik

Uppsala Kammarorkester – Beethoven med Shelley

Beethovens Kejsarkonsert med Uppsala Kammarorkester. Howard Shelley dirigerar och är solist.

Howard Shelley, dirigent och piano

Program:
Jonas Valfridsson: The Only Thing That You Keep Changing is Your Name
Louise Farrenc: Symfoni nr 3
Ludwig van Beethoven: Pianokonsert nr 5 ”Kejsarkonserten”

Howard Shelley är en av Englands mest framstående musikpersonligheter och turnerar över hela världen, både som dirigent och pianosolist. Shelley var orkesterns chefdirigent i början av 2000-
talet och har sedan dess återkommit vid flera tillfällen i rollen som både dirigent och pianosolist. Bland annat, tillsammans med Uppsala Kammarorkester, framförde han Beethovens samtliga fem pianokonserter under två konserter: 16, 17 oktober 2002, vilka också repriserades i S:t Jacobs kyrka i Stockholm.

Publiken hänförd av Beethovens teknik
Det var också som pianist Beethoven slog igenom efter sin ankomst till Wien 1792, där publiken hänfördes av hans teknik och improvisationsförmåga. Beethovens fem pianokonserter tillhör pianolitteraturens viktigaste verk. Kejsarkonserten, som är den femte och sista, skrev han i Wien 1809, året då Napoleon för andra gången jagade ärkehertigen Rudolph av Österrike på flykt. Titeln, som Beethoven visserligen inte själv hittat på, syftar på den majestätiska första satsen som inleds med virtuosa kadenser i pianot och kraftiga orkesterackord innan satsen rullar igång med sin briljanta och kraftfulla karaktär. Som kontrast har andra satsen en inåtvänd karaktär med en nästan improvisatorisk solostämma, medan finalen är energisk och jublande, laddad med starka kontraster och patos.

En tonsättare som glädjande nog fått alltmer uppmärksamhet är Louise Farrenc. Hon var en av den franska 1800-talsmusikens mest framstående profiler, verksam som tonsättare men också framstående konsertpianist och professor vid det anrika konservatoriet i Paris. Ett av hennes mest spelade och omtyckta verk är tredje symfonin, musik full av melodisk fantasi och harmonisk nerv.
Här finns samma imponerande uttrycksrikedom, klarhet, kraft och framåtdrivande energi som i vilken som helst symfoni av Mendelssohn eller Schumann. Äntligen har Louise Farrencs musik åter kommit
fram i ljuset.

Prisbelönt kompositör
Tonsättaren Jonas Valfridsson, har hyllats för sin musik laddad med drömska klanger och impressionistiska färgskalor. Han vann, i den första upplagan av Uppsala Tonsättartävling 2010, delat första pris med sitt stämningsfulla och färgrika orkesterverk The Only Thing That Keeps Changing Is Your Name. Han har också varit pristagare i Toru Takemitsu Composition Award i Japan och vunnit kompositionstävlingen Anne-Sophie Mutter och Norrköpings Symfoniorkesters fond. 2014 blev han Composer in Residence hos Riga Sinfonietta.

Uppsala Kammarorkester – en kammarorkester på högsta nivå.

Med varm och stor orkesterklang och en stilbredd från tidig barock till samtida musik kan Uppsala Kammarorkester konsten att trollbinda sin publik. Orkestern är av många ansedd som en av Sveriges främsta. Uppsala Kammarorkester grundades av Carl Rune Larsson och bestod då av en blandning av professionella musiker och amatörer. Genom åren har orkestern utvecklats till en helt professionell kammarorkester på högsta nivå. 2018 fyller Uppsala Kammarorkester 50 år! Under säsongen 2018-2019 gör vi en minnesresa men det blir även uruppförande och nya spännande solister. Tre chefdirigenter som har haft stor betydelse för orkestern gästspelar under jubileumssäsongen, Gérard Korsten, Howard Shelley och Paul Mägi.

Datum & tid

7 mars 2019 19:00

Längd
Cirka 2 timmar
Biljettpris

Ordinarie GUL: 325 kr (inklusive serviceavgift)
Ordinarie VIT: 275 kr (inklusive serviceavgift)
Ordinarie BLÅ: 130 kr (inklusive serviceavgift)

Konserten ingår i Musik i Upplands Orkesterabonnemang.

Övrigt
Öppen repetition onsdag 6 mars 11.50-12.50. Foto: Tina Axelsson.
Arrangör
Musik i Uppland
Medverkande
Uppsala Kammarorkester, Howard Shelley, dirigent och piano

Information